Soveværelse

Sådan vælger du den rette standerlampe

 

Man kan få standerlamper i mange forskellige varianter, farver og størrelser. Nogle er meget æstetiske og ligner nærmest skulpturer fra et kunstmuseum, mens andre standerlamper fokuserer mere på hvilket lys selve lampen giver. Nogle standerlamper har en blanding af begge, hvor de er lavet i et unikt design, men alligevel giver et brugbart og funktionelt lys. Standerlamper, eller gulvlamper som de også kaldes, kan anskaffes i mange forskellige prisklasser. Men hvordan sørger du nu for, at den standerlamper man vælger er den rigtige til dit behov? Læs med her, for at blive klogere på, hvilken standerlampe der er den rette for lige netop dig. 

Hvilken standerlampe passer til din stil?

Før du vælger din kommende standerlampe, er det vigtigt at huske på, at lampen gerne skal passe ind, rent stilmæssigt i stuen (eller hvor du nu har tiltænkt den). Her kunne følgende spørgsmål til dig selv være behjælpelige: Hvad farve er møblerne, billederne gardinerne osv. i det rum hvor lampen skal stå? Er er mange småting og nips i vindueskarme, på reoler osv. eller er der tale om en mere simpel indretning. Hvis din stue indeholder flere rå naturmaterialer, kunne en standerlampe med træben eksempelvis være en mulighed. Hvis du har farverige malerier på væggene, eller væggene er malet i sjove farver, kan du passende se efter en standerlampe, der ligeledes har sjove farver.

Standerlampe til læsebelysning

Hvis du mangler en standerlampe som der skal bruges som læselampes, f.eks. i sofahjørnet, er der et par ting du skal bør opmærksom på. Til at starte med, vil det være en stor fordel for dig, at vælge en lampe hvor skærmens hoved kan vippes. På den måde, kan dreje skærmen, så lyset peger i den retning hvor der er behov for det. Når du har mulighed for at vippe skærmen, har du ligeledes mulighed for at skifte position ud at mangle lys, en den side hvor du nu har sat dig. Derudover vil det også være en god idé hvis du kigger efter en lampe der giver direkte lys (frem for kun gennem en skærm) da lyset på din læselampe helst skal være kraftige end en standerlampe der blot skal fungere som hyggebelysning.

Standerlampe som hyggebelysning

Hvis du er på udkig efter en standerlampe, hvor det ikke er vigtigt at du skal kunne bruge den som læselampe, bliver mulighederne lidt flere, når det kommer til valget af lampens design. Mens læselampen sætter begrænsninger til designet (da lampen skal give et funktionelt lys) har du her mulighed for at vælge præcis den lampe der passer ind, rent stilmæssigt i dit hjem. En lampetype der er blevet meget populær på det seneste, er lamper hvor der er frit udsyn til pæren. Dette gælder både standerlamper og andre lampetyper. Med en standerlampe, der har frit udsyn til pæren, kan du vælge en fed dekorationspære, der giver en hyggelig stemning til stuen.