Vinduer er ikke bare et vindue – det er så meget mere

Når der enten skal bygges nyt eller totalrenoveres, vil der være mange store beslutninger at træffe. En del af disse vil være angående bygningens vinduer. Og selvom det kan virke banalt, er der sådan set meget mere til det, end blot nogle kvadratiske huller i bygningen, der skal give lidt lys og frisk luft.

Vinduerne i bygning – om det er et privat hus, en erhvervsbygning eller sågar skuret i baghaven – tjener mange vigtige formål. Derfor er der naturligvis også essentielt at vælge den helt rigtige løsning.

Først og fremmest er en bygnings vinduer en væsentlig del af dens arkitektur. Gennem tiden har vinduer fået lov at fylde mere og mere på bygningsfacader, og det er der flere gode grund til. For det første er det teknisk blevet muligt at overlade en større del af facaden til glaspartier, fordi disse med tiden har fået bedre isolerende egenskaber og er blevet stærkere og dermed mere bærende.

For det andet er det også et spørgsmål om ren og skær æstetik. Det er – som de fleste nok har bemærket – blevet meget moderne med store vinduespartier i bygningsfacader. Det er da heller ikke så underligt, når man indefra oplever det overdådige lysindfald, nærmest har en revitaliserende effekt på ellers halvkedelig dansk efterårsdag.

Problemet med en bygnings vinduer har fra gammel tid været, at de har udgjort et svagt punkt. Både i forhold til bæreevne, men også i forhold til bygningens energieffektivitet. Der er selvsagt ikke meget ved at sørge for en masse dagslys i stuen, hvis det samtidigt betyder, at den dyrebare varme fiser direkte ud af vinduerne i de kolde måneder.

Alt dette er der dog ingen grund til at bekymre sig om med de moderne vinduesløsninger, der findes i dag. Først gik man over til at producere vinduer med to lag glas, og siden er man begyndt at lave vinduer med hele tre lag glas.

De tre lag giver logisk nok et hulrum ekstra, og det er netop disse hulrum, der har den store isolerende effekt. Stillestående luft er som bekendt noget af det bedst isolerende vi kender til. Denne effekt højnes dog ved, at man erstatter luften i hulrummene med en helt gennemsigtig og selvfølgelig ufarlig gasart, som har en meget højere tæthed end almindelig luft. Dermed er moderne vinduer altså ekstremt isolerende.

Hvis det er vinduer af højeste kvalitet og måske ligefrem i specialmål du søger, kan besøge det dansk-norske firma NorDans hjemmeside. De leverer både til private og erhverv og kan bryste sig af mere end 100 års erfaring i gode vinduesløsninger. Med vinduer produceret i Danmark og Norge garanterer Nordan for kvalitet bæredygtighed i deres meget populære produkter.