Tips til den perfekte køkkenhave

Drømmer du om en dejlig have med fuglefløjt, sommerfugle og et vrimlende insektliv? Har du en vision af friske grøntsager, krydderier og et lille drivhus, som dit køkken kan få glæde af? Ønsker du at være selvforsynende og leve det enkle liv? Så er en lille og dejlig køkkenhave lige akkurat noget for dig.

Det gode liv

Mange af os lever et liv i højt tempo. Vi har deadlines, vi skal møde, forhold, der skal passes og huse, der skal holdes i stand. Vi har kort sagt ofte travlt, og mange drømmer inderst inde måske om en mere simpel hverdag, hvor der er tid til de vigtigere ting i livet. Den konkrete drøm ser selvfølgelig lidt forskellig ud fra person til person, men for mange vil drømmelivet nok blandt andet være uafhængigt og selvforsynende. Vi føler en form for nostalgi for de gamle dage, hvor teknologi spillede en mindre rolle, og hvor der var mere tid i naturen implementeret i hverdagen. Vi følger med i “Bonderøven” og drømmer om den samme slags idyl og enkelthed. Ved at anlægge en køkkenhave, kan man komme et skridt nærmere denne drøm. Derudover er havearbejde meget sundt og afslappende for krop og sind, og samtidig vil man kunne have adgang til friske grøntvarer.

Hvad og hvordan?

Når man skal anlægge en køkkenhave, skal man først og fremmest være opmærksom på køkkenhavens placering. Helt oplagt befinder en køkkenhave sig et sted med meget sol og med let vind. Herefter kan man gå i gang med at så sine afgrøder, og hvis man er nybegynder, kan man med fordel begynde med simple afgrøder som salat, krydderurter, tomater, radiser eller lignende. Også jordbærplanter er nemme at passe som nybegynder, idet de hurtigt vokser sig store og danner et godt rodnet. Derudover smager de smaddergodt, når de i sommermånederne bliver modne. Generelt er det vigtigt at vande sin køkkenhave regelmæssigt, så afgrøderne kan optage næringsstoffer. Derudover er det vigtigt at holde sin køkkenhave fri for ukrudt. Der er arbejde forbundet med at eje en køkkenhave, men slutproduktet (friske, lækre grøntsager) vil helt sikkert være hele umagen værd. God arbejdslyst!